Ingen julemad til hunden

Ingen julemad til hunden

Julen nærmer sig, og til julen hører en masse lækkert mad. Maden er dog desværre også ofte meget fed – og det kan din hund ikke tåle. 

Julemaden dufter fantastisk, og det synes din hund også. Den vil være fristet til at nappe noget mad i sig, hvis den kan. Desværre bliver mange hunde alvorligt syge i løbet af juletiderne, fordi de har indtaget for store mængder af fed mad. De mest almindelige symptomer på for meget fed mad er diarré og opkast, men i flere tilfælde leder den usunde kost til betændelse i bugspytkirtlen, også selvom der kun er tale om én aften med julemad. Der er altså ikke plads til fejl, hvis du skal være sikker på at din hunds helbred ikke tager skade. 

Hvis din hund får betændelse i bugspytkirtlen, er den i livsfare, og du bør reagere hurtigt. Ring til dyrlægevagten eller til dyrlægen med det samme. Hvis hunden overlever betændelsen, vil der ofte ske så store forandringer i bugspytkirtlen, at det måske udvikler sig til en kronisk lidelse, som hunden skal leve med resten af sine dage.

Hvis din hund står i den situation, at den har fået fed julemad, bør du se efter symptomer på betændelse i bugspytkirtlen. Se efter om hunden bliver sløv, ikke har lyst til at spise, får feber, kaster op og har diarré. Hunden kan også finde på at lægge sig i en slags bedestilling, hvor forpoterne er strakt frem og overkroppen ligger helt nede ved jorden mens bagbenene er oprejste.

Derudover må hunden må heller aldrig få ben der starter med ”F” som fugl-, fisk- eller flæskeben. Eksempelvis er problemet med tilberedte fugleben, og herunder også ben fra juleanden, at de splintrer mere end ben fra for eksempel okse eller svin. Ben fra fjerkræ er nemlig hule indeni, hvilket gør dem mere skrøbelige. Splintrer benene, når hunden spiser dem, kan det give alvorlige problemer i maven og tarmen, og de  skarpe  splinter  kan  lave  skade  på  mavesækken eller  tarmvæggen,  hvilket i sidste ende kan være livsfarligt. Derudover kan de små knoglestumper  klumpe sig sammen og give forstoppelse, nogle gange i en sådan grad, at de kun kan fjernes  ved en operation. Begge tilstande kan blive livsfarlig for hunden.

Ønsker du at forkæle hunden lidt ekstra i juletiden kan du overveje vores Tyggeben her hos AB Pet Toys. Du kan også give hunden griseøre eller lignende.

Vi gør også opmærksomme på, at chokolade og nødder er livsfarligt for hunde. Chokolade indeholder teobromin, et stof der er giftigt for hunde – hunden kan blive alvorligt syg eller dø af chokoladeforgiftning. Undgå at chokoladen står fremme, så hunden på nogen måde kan få fat på det. Hvis hunden alligevel får spist chokolade bør du forsøge at finde ud af hvor meget den har spist. Kontakt derefter omgående dyrlæge eller dyrlægevagten.

Hvis du ikke har set, at hunden har spist chokolade skal du holde øje med disse symptomer: Opkast, rastløshed, meget savl, koordinationsproblemer, muskelsvaghed, mavesmerter og kramper. Symptomerne viser sig cirka 4-24 timer efter at hunden har spist chokoladen.

Nødder er giftige for hunde, men især macadamia nødden skal du holde øje med. Nødden findes ofte i de forskellige nøddeblandinger, der sælges i supermarkedet. Der skal kun ganske små mængder af nødden til at give forgiftningsproblemer.

Husk også, at hunde er vanedyr, og det er vigtigt at holde fast i vanerne, også i julen. Husk de sædvanlige gåture hver dag og brug gerne ekstra tid på aktiviteter med hunden i juleferien.

Har du spørgsmål til julemad, hundens jul eller andet så kontakt os endelig.