Hunde og fyrværkeri: Sådan får du din hund godt igennem nytåret

Hunde og fyrværkeri: Sådan får du din hund godt igennem nytåret

En stor del af alle hunde bliver bange, usikre eller går i panik ved de høje brag, store lysglimt på himlen og høje lyde. Nytårsaften er en udfordring for mange hundeejere, og vi har samlet nogle tips til, hvordan du kan få hunden godt ind i det nye år. Vi starter fra morgenstunden, og arbejder os igennem dagen. 

Luft hunden i snor og flere gange

Bare fordi, at det er nytårsaften, betyder det ikke at din hund ikke skal luftes. Start ud med en god lang gåtur fra morgenstunden, hvor der bliver brændt noget energi af. Overvej så at lufte igen tidligt på eftermiddagen eller tidligt på aftenen. Det meste fyrværkeri bliver først affyret senere på aftenen. Dog vil der altid være nogle, som skyder af fra morgenstunden, og derfor anbefaler vi, at du tager din hund med ud til et roligt område udenfor byen. Du kan besøge et stort grønt område, en skov, stranden eller andet. Sørg for at have din hund i snor, så eventuelle pludselige brag ikke forskrækker din hund, så den løber væk eller ud på en trafikeret vej. 

Forbered huset

Du kan hjælpe din hund på vej, med lidt forberedelse. Sørg for at have enten en favoritduft eller godbid klar. Dette kan være med til at aflede opmærksomheden og berolige din hund, når fyrværkeriet tager til. Vante lyde som TV, musik, opvaskemaskine eller vaskemaskine kan også bidrage til mere ro hos hunden. Derudover bør du lave plads ved bordet, ved sofaen og andre steder, hvor du ved, du kommer til at sidde. På den måde kan hunden komme hen og lægge sig tæt op ad dine ben, og mærke din ro

Forhold dig roligt

Vis din hund, at der ikke er noget at være bange for. Udstrål ro og afslappethed i alt hvad du gør. Udtrål at alt er okay, og at lydene udenfor ikke er farlige for hverken dig eller hunden. Virker du nervøs og hektisk pga din hunds angst, kan det blot forværre hundens tilstand. 

Luk vinduer og døre – og bliv inde med din hund

Du kan mindske kraften af lydene udenfor, ved at lukke vinduer og døre, og derudover lukke persienner og rulle gardiner for. De store lysglimt på himlen er også med til at gøre hunden nervøs, og hvis disse bliver mindsket, kan det allerede hjælpe din hund. 

Selvom, at det måske er tradition og sjovt at skyde nytåret ind udenfor med familie og venner bør du blive hos din hund og ikke lade den være alene, når den er så stresset. Din hund vil altid føle sig tryggest hos dig, dens ejer og bedste ven. Pas på med at give din hund for meget opmærksomhed. Selvom at det er svært at se, at din hund er i en stresset tilstand bør du så vidt muligt forsøge at ignorere dens stress. Sæt dig sammen med hunden i sofaen eller ved bordet, snak roligt med familie og venner, drik et glas champagne og nyd aftenen. Vis hunden at støj ikke får dig til at stresse, være nervøs eller gå i panik. 

Beroligende medicin?

Vi håber, at du kan bruge ovenstående tips, og at du og din hund kommer godt igennem nytåret. Vi har før fået spørgsmål om, hvorvidt man må give sin hund beroligende midler. Det kan lade sig gøre, men vi mener, at dette bør være sidste løsning. Hunden bliver ikke mindre stresset, men får blot svære ved at at bevæge sig. Derved kan hunden hverken flygte eller trække sig tilbage, som den naturligt ville gøre – og dette skræmmer blot hunden endnu mere. Tag derfor til dyrlægen først, og få undersøgt, om beroligende medicin overhovedet kan hjælpe din hund. Der findes andre typer beroligende midler, såsom kosttilskud mm. Spørg din dyrlæge til råds. 

Hvis du har spørgsmål, så kontakt endelig Annette, som sidder klar til at hjælpe.